Bezpieczeństwo zdrowotne NOWOŚĆ
Podstawowe informacje:
Czas trwania studiów: 2 semestry, 184 godziny.
Czesne: 1 900 zł. za semestr (raty miesięczne).
Około 80% zajęć jest realizowane z wykorzystaniem systemu Akademia w chmurze.
Opiekun merytoryczny kierunku:
Szczegółowy program studiów:
Absolwenci studiów otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych
Rejestracja na studia:
kwestionariusz rekrutacyjny: wypełnij
Cel studiów podyplomowych
Studia podyplomowe na kierunku Bezpieczeństwo zdrowotne wychodzą naprzeciw postanowieniom Unii Europejskiej w zakresie poprawy zdrowia publicznego, zapobiegania różnym chorobom oraz usuwania źródeł zagrożenia środowiskowego dla zdrowia ludzkiego. Zostały opracowane w odpowiedzi na znaczący wzrost zachorowalności społeczeństwa na choroby cywilizacyjne, nabywanie złych nawyków żywieniowych, niską aktywność fizyczną, rozwój cywilizacji i różnorodnych form komunikacji, niski poziom wiedzy prozdrowotnej (również w aspekcie prewencji), niską świadomość metod wypoczynku i technik relaksacji.
Studia wychodzą z założenia holistycznego spojrzenia na człowieka – związków pomiędzy zdrowiem, odżywianiem, jakością środowiska, aktywnością fizyczną i kondycją psychiczną. Program studiów odpowiada na wyzwanie współczesności, jakim jest zachowanie dobrej kondycji i efektywności w szybkim tempie życia, warunkach ciągłej zmienności i zwiększonego stresu. Obejmuje, m.in. umiejętność dokonywania samooceny i zarządzania dobrostanem, kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, budowy odporności psychicznej i radzenia sobie ze stresem, praktyki Corporate Wellbeing. Studia przygotowują także do prowadzenia doradztwa w obszarze umiejętności ograniczania zagrożeń zdrowotnych, racjonalnego odżywiania się i stylu życia w celu zapobiegania chorobom cywilizacyjnym.
Absolwenci studiów uzyskają wiedzę z zakresu zdrowia publicznego, wpływu środowiska i innych czynników na rozwój chorób cywilizacyjnych, roli odżywiania się i stylu życia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, elementów zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego oraz wdrażania bezpiecznych form produkcji żywności, w tym rolnictwa ekologicznego.
Celem studiów jest również wykształcenie umiejętności zarządzania zdrowym stylem życia na poziomie jednostek, społeczności oraz organizacji . Studia ukazują, jak ważna jest rola specjalistów z dziedziny szeroko rozumianej profilaktyki zdrowotnej w zachowaniu, bądź poprawie jakości życia społeczeństwa.
Adresat studiów podyplomowych
Studia adresowane są do obecnych lub przyszłych pracowników:
- Publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej.
- Szpitali, Sanatoriów i Domów Opieki Społecznej.
- Placówek edukacji z zakresu zdrowia publicznego.
- Stacji sanitarno-epidemiologicznych.
- Pracowników szkolnictwa różnego szczebla, w tym nauczycieli oraz dyrekcji szkół i przedszkoli.
- Placówek sportowych.
- Pracowników oddziału lub poradni leczenia uzależnień.
- Jednostek administracji publicznej i samorządowej.
- Niemedycznych ośrodków świadczących usługi pielęgnacyjne i terapeutyczne.
- Firm o profilu biotechnologicznym lub farmaceutycznym.
- Laboratoriów badawczych, biomedycznych.
- Instytucji zajmujących się monitorowaniem i oceną czynników środowiskowych zagrażających zdrowiu człowieka.
- Poradni z zakresu zdrowego stylu życia.
- Gabinetów odnowy biologicznej.
Plan studiów Bezpieczeństwo zdrowotne
- Zdrowie publiczne w systemie ochrony zdrowia
- Edukacja zdrowotna i profilaktyka w zakresie chorób cywilizacyjnych
- Higiena żywności i podstawy zdrowego żywienia
- Epidemiologia chorób niezakaźnych
- Wybrane zagadnienia z higieny środowiska, toksykologii i zagrożeń środowiskowych
- Coaching zdrowego stylu życia
- Epidemiologia stanów i chorób dietozależnych
- Epidemiologia chorób zakaźnych
- Stres, wypalenie zawodowe, techniki corporate wellbeing
- Technologia produkcji żywności wysokiej jakości z elementami ekologii
- Nutrigenomika
- Aktywność fizyczna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
POZOSTAŁE KATEGORIE STUDIÓW PODYPLOMOWYCH