Dietetyka i planowanie żywienia

Zajęcia w trakcie realizacji – zapisy na kolejną edycję

Cel

Studia są odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku oraz coraz większą popularność specjalistów z dziedziny dietetyki. Program dostarcza wiedzy z zakresu podstaw dietetyki ogólnej, umiejętności organizacji pracy zakładów żywienia zbiorowego i prowadzenia profilaktyki zdrowotnej wśród dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych i seniorów. Zadaniem studiów jest również kształcenie z zakresu żywienia w różnych warunkach środowiskowych i rozwój umiejętności planowania żywienia zgodnie z zasadami EBM (ang. evidence based medicine).

Adresat

Studia adresowane są do pracowników:

  • Publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej;
  • Zakładów żywienia zbiorowego oraz zakładów cateringowych;
  • Szpitali, Sanatoriów i Domów Opieki Zdrowotnej;
  • Pracowników szkolnictwa, w tym nauczycieli oraz dyrekcji szkół i przedszkoli;
  • Placówek doradztwa żywieniowo – dietetycznego;
  • Pracowników organizacji konsumenckich;
  • Kreatorów menu w restauracjach ze zdrowym żywieniem;
  • Pracowników stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
  • Pracowników oddziału lub poradni leczenia uzależnień;
  • Przedstawicieli handlowych w firmach związanych z żywnością, żywieniem zbiorowym i usługami cateringowymi;
  • Organizatorów imprez dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem zdrowego jedzenia  i rozpowszechnianiem zdrowych nawyków żywieniowych;
  • Centrów Zdrowia i Urody, Wellness i SPA;
  • Wykładowców, szkoleniowców, trenerów z zakresu zdrowego żywienia;
  • Doradców, sprzedawców w sklepach z żywnością ekologiczną, i preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
  • Właścicieli i pracowników sklepów z żywnością wysokiej, jakości
  • Ośrodków zajmującym się wykrywaniem i leczeniem alergii;
  • Stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
  • Centrów terapii zaburzeń neuro-rozwojowych [zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) oraz zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)].

Plan studiów

  • Podstawy dietetyki ogólnej
  • Organizacja pracy zakładów żywienia zbiorowego
  • Dietoterapia i dietoprofilaktyka w chorobach cywilizacyjnych
  • Coaching zdrowia
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Suplementacja i fitoterapia
  • Ekologia i produkcja żywności ekologicznej
  • Diety roślinne i alternatywne
  • Kultura żywieniowa a turystyka wypoczynek i rekreacja
  • Dietoterapia pediatryczna i geriatryczna
  • Dietoterapia w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
  • Technologia żywności i żywienia z towaroznawstwem

Dodatkowe informacje:

Czas trwania studiów: 2 semestry (184 godzin).
Opłata za semestr studiów: 1 900 zł (możliwość rozbicia na raty miesięczne)

Absolwenci studiów otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych.

Opiekun merytoryczny kierunku:
Program studiów:

Wymagane dokumenty:

  • kwestionariusz rekrutacyjny: wypełnij
  • kserokopia dyplomu ukończenia studiów wyższych, potwierdzona za zgodność z oryginałem,
  • kserokopia dowodu wpłaty opłaty rekrutacyjnej,
  • jedno zdjęcie

POZOSTAŁE KATEGORIE STUDIÓW PODYPLOMOWYCH