Dietetyka i planowanie żywienia
Podstawowe informacje:
Czas trwania studiów: 2 semestry, 184 godziny.
Czesne: 2 200 zł. za semestr (raty miesięczne).
Około 50% zajęć jest realizowane z wykorzystaniem systemu Akademia w chmurze.
Opiekun merytoryczny kierunku:
Zajęcia na studiach prowadzą między innymi:
Szczegółowy program studiów:
Absolwenci studiów otrzymują Świadectwo Ukończenia Studiów Podyplomowych.
Rejestracja na studia:
kwestionariusz rekrutacyjny: wypełnij
Cel studiów podyplomowych
Studia są odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku oraz coraz większą popularność specjalistów z dziedziny dietetyki. Program dostarcza wiedzy z zakresu podstaw dietetyki ogólnej, umiejętności organizacji pracy zakładów żywienia zbiorowego i prowadzenia profilaktyki zdrowotnej wśród dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych i seniorów. Zadaniem studiów jest również kształcenie z zakresu żywienia w różnych warunkach środowiskowych i rozwój umiejętności planowania żywienia zgodnie z zasadami EBM (ang. evidence based medicine).
Adresat studiów
Studia adresowane są do pracowników:
- Publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej;
- Zakładów żywienia zbiorowego oraz zakładów cateringowych;
- Szpitali, Sanatoriów i Domów Opieki Zdrowotnej;
- Pracowników szkolnictwa, w tym nauczycieli oraz dyrekcji szkół i przedszkoli;
- Placówek doradztwa żywieniowo – dietetycznego;
- Pracowników organizacji konsumenckich;
- Kreatorów menu w restauracjach ze zdrowym żywieniem;
- Pracowników stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
- Pracowników oddziału lub poradni leczenia uzależnień;
- Przedstawicieli handlowych w firmach związanych z żywnością, żywieniem zbiorowym i usługami cateringowymi;
- Organizatorów imprez dla dzieci i dorosłych z uwzględnieniem zdrowego jedzenia i rozpowszechnianiem zdrowych nawyków żywieniowych;
- Centrów Zdrowia i Urody, Wellness i SPA;
- Wykładowców, szkoleniowców, trenerów z zakresu zdrowego żywienia;
- Doradców, sprzedawców w sklepach z żywnością ekologiczną, i preparatami specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
- Właścicieli i pracowników sklepów z żywnością wysokiej, jakości
- Ośrodków zajmującym się wykrywaniem i leczeniem alergii;
- Stowarzyszeń zajmujących się edukacją kulinarną, propagowaniem dobrego jedzenia;
- Centrów terapii zaburzeń neuro-rozwojowych [zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) oraz zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)].
Plan studiów – Dietetyka i planowanie żywienia
- Podstawy dietetyki ogólnej
- Edukacja żywieniowa w praktyce
- Dietoterapia i dietoprofilaktyka w chorobach cywilizacyjnych
- Coaching zdrowia
- Poradnictwo dietetyczne
- Podstawy dietetyki sportowej
- Technologia żywności i podstawy ekologii
- Diety roślinne i alternatywne
- Żywienie kobiet ciężarnych i w okresie laktacji
- Dietoterapia pediatryczna i geriatryczna
- Dietoterapia w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
Opinia opiekuna kierunku
POZOSTAŁE KATEGORIE STUDIÓW PODYPLOMOWYCH