Zdrowie publiczne w systemie ochrony zdrowia | 12 | - Tło historyczne powstania dziedziny „zdrowia publicznego”. Stare i współczesne ujęcie „zdrowia publicznego”. Koncepcje zdrowia publicznego.
- Podstawowe pojęcia dotyczące zdrowia i choroby, klasyfikacja czynników warunkujących zdrowie w ujęciu jednostkowym i globalnym. Determinanty zdrowia i choroby i ich wpływ na kondycję zdrowotną populacji.
- Promocja zdrowia, profilaktyka a zdrowie publiczne. Profilaktyka pierwotna i wtórna w zdrowiu publicznym. Narodowy Program Zdrowia – cele i zadania.
- Ocena stanu zdrowia populacji. Mierniki zdrowia. Sytuacja zdrowotna i demograficzna populacji polskiej.
- Choroby społeczne i cywilizacyjne. Analiza występowania niektórych chorób. Profilaktyka i zapobieganie – cele, zadania, formy.
- Systemy opieki medycznej w Polsce i na świecie - organizacja i finansowanie.
- Zasady funkcjonowania rynku usług medycznych w Polsce i wybranych krajach UE.
|
Edukacja zdrowotna i profilaktyka w zakresie chorób cywilizacyjnych | 16 | - Podstawowe zagadnienia związane z nauką o zdrowiu i chorobach, czynnikach ryzyka powstawania chorób, z zakresem nauki epidemiologii i profilaktyce w prewencji chorób cywilizacyjnych
- Metody pomiaru stanu zdrowia społeczeństwa, zapadalności i zachorowalności, dane dotyczące aktualnego stanu zdrowia polskiego społeczeństwa na tle innych europejskich społeczności oraz możliwości weryfikowania wiarygodności danych dotyczących stanu zdrowia społeczeństwa.
- Ogólna charakterystyka modelu stylu życia społeczeństwa, czynników determinujących zdrowie, tj. genetycznych, środowiskowych i społecznych, znaczenia zachowań prozdrowotnych i antyzdrowotnych oraz roli „zdrowej diety” i aktywności fizycznej w aspekcie wpływu na zdrowie.
- Czynniki ryzyka chorób układu krążenia, metody zapobiegania, rola badań profilaktycznych w prewencji chorób układu krążenia, zagrożenia nadwagą i otyłością, insulinoopornością i cukrzycą jako problemami zdrowotnymi współczesnego świata.
- Choroby nowotworowe, przyczyny powstawania, sytuacja epidemiologiczna w zakresie onkologii w Polsce, wpływ „stylu życia” w powstawaniu nowotworów oraz rola badań profilaktycznych we wczesnym rozpoznaniu nowotworów.
- Witaminy i suplementy diety, ich rola i zagrożenia, możliwość weryfikacji wiarygodności danych, witamina D3 i C – prawdy i mity, zagrożenie osteoporozą, metody jej rozpoznawania, zapobiegania i przewidywania konsekwencji zdrowotnych.
- Choroby zakaźne i zaraźliwe, drogi szerzenia, kwarantanna i izolacja, układ odpornościowy i sposoby jego wspomagania oraz problematyka szczepień.
|
Higiena żywności i podstawy zdrowego żywienia | 20 | - Zatrucia pokarmowe: Etiologia, rodzaje zatruć, epidemiologia. Opracowanie ogniska epidemii.
- Podstawowe pojęcia i definicje z zakresu toksykologii żywności
- Metody badań toksyczności substancji obcych, ustalanie ADI, badania epidemiologiczne
- Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
- Naturalne substancje obce i antyodżywcze w żywności
- Zanieczyszczenia chemiczne żywości: Azotany, azotyny, nitrozoaminy – charakterystyka, źródła w żywności, przemiany w organizmie, toksyczność i dopuszczalne ilości w produktach spożywczych
- Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), chlorowane di- i trifenyle (PCB, PCT), dioksyny, akryloamid, heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) – charakterystyka, źródła w żywności, toksyczność i dopuszczalne ilości w produktach spożywczych
- Metale ciężkie (Pb, Cd, Hg, As), pestycydy - charakterystyka, źródła w żywności, toksyczność i dopuszczalne ilości w produktach spożywczych
- Zanieczyszczenia biologiczne żywności
- Dodatki do żywności – definicja, podział, kryteria stosowania, aspekty toksykologiczne
- Barwniki, syntetyczne substancje słodzące, substancje konserwujące, przeciwutleniacze
- Zasady higieny w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności
- Znaczenie składników pokarmowych w utrzymaniu zdrowia. Zasady prawidłowego żywienia. Piramida zdrowia osoby dorosłej. Piramida zdrowia dzieci i młodzieży. Normy żywieniowe. Wartości odżywcze pokarmów. Normy żywienia człowieka
- Żywienie a bilans energetyczny i homeostaza organizmu.
- Indeks glikemiczny.
- Informacje żywieniowe na etykietach a wybór produktu.
|
Epidemiologia chorób niezakaźnych | 10 | - Historia i rozwój epidemiologii na przestrzeni wieków.
- Wprowadzenie do epidemiologii – definicje, podział i zastosowanie epidemiologii. Rozmiar problemu w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Przyczynowość i czynniki ryzyka.
- Występowanie chorób niezakaźnych, epidemiologia najczęściej występujących jednostek chorobowych:
- choroby neurologiczne, kardiologiczne, endokrynologiczne, onkologiczne, psychiczne, pulmonologiczne.
- Problematyka otyłości.
- Epidemiologia chorób związanych z żywieniem oraz żywnością.
- Epidemiologia chorób związanych z zanieczyszczeniem środowiska.
- Społeczne uwarunkowania stanu zdrowia.
- Metody badań epidemiologicznych i ich zastosowanie – opis, przykłady.
- Profilaktyka i zwalczanie chorób niezakaźnych.
- Analiza zmian chorób zakaźnych na przestrzeni ostatnich lat, opis zmian, tendencje, na podstawie analiz statystycznych.
- Rozwój chorób niezakaźnych oraz ich przyszłość.
- Przewidywania ekspertów co do występowania chorób niezakaźnych w przyszłości.
|
Wybrane zagadnienia z higieny środowiska, toksykologii i zagrożeń środowiskowych | 16 | - Źródła i rodzaje zanieczyszczenia środowiska, w tym związane z działalnością człowieka. Zanieczyszczenia biologiczne środowiska.
- Higiena środowiska przyrodniczego: wód, gleby, powietrza.
- Higiena środowiska zamieszkania, środowiska pracy – profilaktyka chorób zawodowych.
- Zdrowie środowiskowe – pojęcia i elementy składowe. Środowiskowe czynniki ryzyka chorób społecznych i psychicznych.
- Epidemiologia środowiskowa – źródła zagrożeń zdrowotnych.
- Toksykologia środowiskowa – rodzaje i źródła toksyn oraz zagrożenia. Badania toksykologiczne – ogólna charakterystyka metod.
- Normalizacja, akredytacja i certyfikacja w Unii Europejskiej.
- Organizacja ochrony środowiska w Polsce.
- Zadania samorządu terytorialnego w zakresie eliminacji zagrożeń środowiskowych.
- Organizacja nadzoru sanitarno-higienicznego środowiska życia człowieka.
|
Coaching zdrowego stylu życia | 20 | - Sesja coachingowa – struktura rozmowy coachingowej, budowanie kontaktu i tworzenie układu coachingowego. Technika GROW i SWOT w praktyce coachingu.
- Coachingowy model pracy z pacjentem - teoria przywiązania, czynniki wspierające pracę z pacjentem.
- Kompetencje coachingowe – komunikacja z pacjentem i rodziną, radzenie sobie z wymagającymi sytuacjami i reakcjami. Inteligencja emocjonalna.
- Choroby psychosomatyczne – teorie powstawania. Coaching w chorobach psychosomatycznych - świadomość w obszarze specyfiki danej choroby, budowanie siatki wsparcia społecznego, praca z żałobą, zaburzeniami lękowymi i traumą.
- Kontakt w ochronie zdrowia - emocje w pracy w ochronie zdrowia.
- Psychologiczne, ekonomiczne i społeczne uwarunkowania zdrowia i choroby.
- Przekonania i emocje w coachingu.
- Specyfika coachingu zdrowia.
- Nawyki w obszarze zachowań zdrowotnych.
- Efektywność osobista – ćwiczenia praktyczne.
- Narzędzia terapeutyczne w coachingu.
- Coaching dietetyczny - w poszukiwaniu motywacji pacjenta.
- Coaching life balance - równowaga i spokój w życiu codziennym, witalność ciała i umysłu.
- Dialog motywujący a coaching. Pomaganie a coaching.
|
Epidemiologia stanów i chorób dietozależnych | 24 | - Niedożywienie – rodzaje, występowanie, przyczyny i następstwa. Zasady postępowania dietetycznego w niedożywieniu.
- Nadwaga i otyłość - rodzaje, występowanie, przyczyny i następstwa. Zasady postępowania dietetycznego w nadwadze i otyłości.
- Wpływ diety na występowanie i leczenie choroby niedokrwiennej serca i nadciśnienia tętniczego.
- Zespół metaboliczny – występowanie, przyczyny i następstwa. Postępowanie dietetyczne w zespole metabolicznym.
- Cukrzyca typu 2 - występowanie, przyczyny i następstwa. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 2.
- Zaburzenia gospodarki lipidowej - występowanie, przyczyny i następstwa. Postępowanie dietetyczne w dyslipidemiach.
- Osteoporoza – występowanie, przyczyny i następstwa. Postępowanie dietetyczne w osteoporozie.
- Żywienie w chorobach żołądka i przełyku: refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
- Żywienie w chorobach wątroby i dróg żółciowych – stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, kamica żółciowa.
- Wpływ diety na występowanie nowotworów przewodu pokarmowego.
|
Epidemiologia chorób zakaźnych | 10 | - Epidemiologia, rozpoznawanie, leczenie i profilaktyka chorób zakaźnych.
- Wścieklizna jako choroba odzwierzęca – śmiertelne niebezpieczeństwo dla człowieka - profilaktyka i postępowanie w sytuacjach niebezpiecznych.
- Wirus HIV i wywoływana przez niego choroba – AIDS, jako potencjalne zagrożenie w otaczającym nas świecie – metody wykrywania i sposoby leczenia
- Choroby przenoszone przez kleszcze i owady, epidemiologia, rozpoznawanie i leczenie.
- Choroby tropikalne - medycyna podróży i współczesne zagrożenia związane z migracją ludności; - aktualne zagrożenia epidemiologiczne.
|
Stres, wypalenie zawodowe, techniki corporate wellbeing | 12 | - Treści związane z rozumieniem i definiowaniem pojęcia stresu. Objawy stresu. Stres mobilizujący i destrukcyjny.
- Źródła stresu w codziennym życiu (stresory): środowiskowe, społeczne, zawodowe, indywidualne. Kwestionariusz Holmesa i Rahe’a.
- Stres chroniczny (wywołany jest codziennymi lub często powtarzającymi się trudnościami) i stres ostry (wywołany jest nagłymi, wyjątkowo stresującymi i zagrażającymi zdarzeniami).
- Treści związane z rozumieniem i definiowaniem pojęcia „wypalenie zawodowe”, metod badania wypalenia zawodowego. Elementy wypalenia zawodowego: wyczerpanie emocjonalne, depersonalizacja kontaktów międzyludzkich oraz obniżenie
- potrzeby osobistych osiągnięć i poczucie braku kompetencji. Przyczyny wyplenia zawodowego.
- Wiedza na temat chorób i zaburzeń psychicznych oraz dysfunkcji seksualnych będących bezpośrednimi konsekwencjami stresu. Depresja, zaburzenia lękowe, dysfunkcje seksualne, uzależnienia.
- Style radzenia sobie ze stresem. Styl skoncentrowany na zadaniu, styl skoncentrowany na emocjach, styl zorientowany na unikanie. Sposoby radzenia sobie ze stresem. Metody relaksacyjne. Relaksacja Jacobsona.
- Corporate wellbeing (corporate wellness) i jego założenia. Sposoby realizowania programów corporate wellbeing w firmie.
|
Technologia produkcji żywności wysokiej jakości z elementami ekologii | 16 | - Rola żywności w zapewnieniu zdrowia fizycznego i psychicznego człowieka. Charakterystyka zasad zdrowego stylu życia i racjonalnego zachowania żywieniowego i zdrowotnego.
- Ekologia – pojęcie, istota oraz zasady ekologicznego rozwoju społeczno-gospodarczego. Walory środowiska przyrodniczego i ich ochrona w aspekcie produkcji żywności. Korzyści środowiskowe z ekologicznych metod produkcji żywności.
- Istota, zakres i zadania nauki technologii żywności i żywienia oraz podstawy ekologii.
- Składniki pokarmowe, rodzaje i funkcje oraz możliwości ich wykorzystania. Baza surowcowa dla przemysłu spożywczego. Warunki i metody produkcji żywności, nowe trendy w produkcji i przetwórstwie żywności oraz w usługach gastronomicznych.
- Zwyczaje i nawyki żywieniowe oraz preferencje w zakresie metod obróbki technologicznej surowców i produktów żywnościowych w aspekcie zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi, w tym dietozależnymi.
- Charakterystyka metod produkcji żywności rolnictwa ekologicznego – istota oraz perspektywy rozwoju. Zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych. Podstawowe różnice między konwencjonalną, a ekologiczną produkcją żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Charakterystyka żywności wysokiej jakości, w tym żywności ekologicznej - definicje, zalety stosowania oraz ograniczenia. Jakość żywności ekologicznej oraz czynniki warunkujące jej wartość odżywczą i bezpieczeństwo zdrowotne.
- Korzyści zdrowotne dla człowieka z ekologicznych metod produkcji i konsumpcji żywności organicznej. Motywacje konsumentów przy wyborze żywności ekologicznej oraz profil konsumenta ekologicznego.
- Certyfikacja gospodarstwa ekologicznych oraz znakowanie produktów ekologicznych. Uwarunkowania prawne funkcjonowania gospodarstw ekologicznych oraz obrotu produktami ekologicznymi.
- Kontrola i nadzór w produkcji oraz dystrybucji żywności ekologicznej. Certyfikacja gospodarstw ekologicznych oraz znakowanie produktów. Uwarunkowania prawne funkcjonowania gospodarstw ekologicznych oraz obrotu produktami ekologicznymi.
- Rola żywności ekologicznej we współczesnym modelu żywienia. Walory odżywcze i organoleptyczne żywności ekologicznej, w porównaniu z żywnością konwencjonalną. Korzyści środowiskowe oraz zdrowotne dla człowieka z ekologicznych metod produkcji i konsumpcji żywności organicznej.
- Prawo żywnościowe w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia. Zasady i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia (GMP/GHP oraz HACCP).
|
Nutrigenomika | 8 | - Wprowadzenie do epigenetyki, nutrigenetyki i nutrigenomiki.
- Modyfikacje epigenetyczne: acetylacja, metylacja; na różnych poziomach kontrolnych.
- Główne szlaki sygnalizacyjne, enzymy i receptory związane ze zmianami epigenetycznymi.
- Genetyczne podstawy nowotworzenia. Wpływ genów i diety na występowanie nowotworów.
- Charakterystyka chorób uwarunkowanych genetycznie związanych z zaburzeniem metabolizmu.
- Bioaktywne składniki żywności i ich prozdrowotny oddziaływanie na organizm człowieka.
- Geny metabolizmu i otyłości. Interpretacja wyników badań genetycznych.
- Geny nietolerancji pokarmowych. Interpretacja wyników badań genetycznych.
- Geny metabolizmu witamin i antyoksydantów. Interpretacja wyników badań genetycznych.
- Przykłady interwencji dietetycznych z wykorzystaniem badań genetycznych.
- Techniki biologii molekularnej i ich wykorzystywanie w analizie ekspresji genów eukariontów.
- Omówienie genów analizowanych w badaniach nad wpływem diety na czynniki genetyczne.
- Wykorzystanie markerów molekularnych w identyfikacji zmienności genetycznej.
- Omówienie metod umożliwiających wykrywanie polimorfizmu i mutacji genów.
|
Aktywność fizyczna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych | 20 | - Podstawowe zagadnienia związane z fizjologią wysiłku fizycznego. Składniki odżywcze biorące udział w procesach energetycznych oraz regeneracyjnych organizmu.
- Budowa i skład ciała człowieka – wpływ na zdolności wysiłkowe. Metody oceny składu ciała.
- Określanie zapotrzebowania energetycznego i odżywczego osób aktywnych fizycznie. Najważniejsze aspekty diety w aktywności fizycznej.
- Prewencyjny wpływ aktywności fizycznej na występowanie chorób u człowieka.
- Wpływ siedzącego trybu życia na rozwój wybranych chorób cywilizacyjnych: otyłość, zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej, choroby układu krążenia, choroby nowotworowe, osteoporoza.
- Przygotowanie organizmu do wysiłku fizycznego.
- Podstawy planowania wysiłku fizycznego, sposobu żywienia oraz suplementacji w aktywności fizycznej.
|
Razem | 184 | |